Sajtóreggeli – középpontban az új eljárási törvények

A Kaposvári Törvényszék 2017. szeptember 12. napján sajtóreggelin látta vendégül a helyi sajtó képviselőit. A sajtóreggeli fő témája a közeljövőben bekövetkező, eljárási törvényeket érintő jogszabályváltozások, valamit a bírósági sajtókommunikáció voltak.

 

Győriné dr. Vajda Andrea kollégiumvezető ismertette a megújuló polgári perrendtartás legfontosabb eljárási szabályait, kiemelte a hatásköri szabályok, valamint a szakértői bizonyítás változásait. A közigazgatási eljárás bírósági szervezeti és hatásköri változásáról dr. Korvicska Attila törvényszéki bíró adott rövid tájékoztatást. Dr. Vadócz Attila sajtószóvivő a 2018. július 1. napján hatályba lépő büntető eljárási törvény néhány alapvető rendelkezésére hívta fel a figyelmet, a terhelti beismerés szerepére az új kódexben, az átalakuló ülnöki rendszerre és a bővülő sértetti jogokra.

 

A sajtóreggelin lehetőség nyílt a bírósági kommunikáció tapasztalatainak kicserélésére, a hatékonyabb tájékoztatást segítő ötletek megosztására. Somogy megyében a sajtó és a bíróság kapcsolata igen jó, a bírósági tájékoztatás gyorsaságával, illetve pontosságával az újságírók elégedettek, ugyanakkor a tájékoztatás tárgyalótermi technikai feltételeinek javítására tettek javaslatot. A média képviselői a sajtóreggelin a tavalyi évben kommunikációs kérdőív segítségével lefolytatott felmérés alapján készült kiadványokat is kézhez vehették.

 

Kaposvár, 2017. szeptember 12.