„Az elfeledett somogyi bíróságok” - bíróságtörténeti nap Kaposváron

Az Országos Bírósági Hivatal negyedik alkalommal meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázata segítségével a Kaposvári Törvényszék négy megszűnt somogyi járásbíróságának kívánt emléket állítani. A Csurgói, a Lengyeltóti, a Tabi és az Igali Járásbíróság történetét feltáró kutatások eredményét a törvényszék bíróságtörténeti napon mutatta be.

Dr. Hajnal Éva törvényszéki elnök megnyitójában az emlékezés fontosságát hangsúlyozva kiemelte az egykori bíróságoknak a települések életében játszott kultúra- és közösségteremtő, illetve megtartó szerepét, valamint a bírósági szervezeti kultúrára gyakorolt hatását. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a bíróságtörténeti pályázatok segítségével lehetővé válik, hogy a bíróságok emléket állítsanak annak a közös múltnak, amely például szolgálhat arra, hogyan lehet felkészültséggel, tisztességgel, és felelősségvállalással elnyerni a közösség bizalmát.

Dr. Lászlóné dr. Tavaszi Renáta bírósági fogalmazó a kutatások jelentőségét és a Lengyeltóti Járásbíróságot mutatta be, dr. Tarr József címzetes törvényszéki bíró a Csurgói Járásbíróság 100 éves történetét elevenítette fel. Dr. Karai Gyula nyugalmazott ügyvéd hosszú évtizedek ügyvédi praxisa során átélt élményeit osztotta meg a Tabi Járásbíróság életképeit felvillantó színes előadásában, míg a 68 éve megszűnt Igali Járásbíróság emlékét dr. Szabó Károly járásbírósági bíró elevenítette fel. Dr. Horváth Szilárd megyei főügyész az ügyészség helyi történetéből kis ügyészségeket vezető egykori nagy elődök életútját idézte fel.

A megszűnt járásbíróságok történetét felelevenítő előadásokhoz kapcsolódó kiállításon a korszakra jellemző tárgyi emlékeket: aktaborítót, írógépet, pecsétnyomót és sok érdekes kortörténeti dokumentumot is meg lehetett megtekinteni.

A bíróságtörténeti nap lezárásával a munka nem ér véget, az összegyűjtött anyagot a Kaposvári Törvényszék tanulmánykötetben tervezi feldolgozni és kiadni, hogy az egykori bíróságok ne vesszenek a feledés homályába.