Ez év végén megszűnik a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

2019. december 31-én megszűnik a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. 2020. január 1-től közigazgatási perekben - ide értve a közszféra munkaügyi pereit, valamint nyugdíj, megváltozott munkaképességű személyek ellátásával kapcsolatos és szociális ügyeket is - kizárólag a Pécsi Közigazgatási Törvényszék jár majd el.

A „klasszikus” közigazgatási perekben, mint az ÁFA, helyi adó, ingatlan-nyilvántartás, földforgalmi ügyek, építési ügyek 2019. február 1-től már csak a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járhat el, ide kell fordulnia az ügyfeleknek a befejezett ügyekben érkezett megkeresések és egyéb kérelmek ügyében is.

2018. decemberében fogadta el az Országgyűlés a közigazgatási bíróságok átalakításáról szóló törvényt, amelynek értelmében 2020. január 1-től megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási jogviták, például az adó-, vám, építésügy, földforgalmi ügyek, közszféra munkajoga és szociális ügyek intézésére a rendes bírósági szervezettől elkülönült új kétszintű bírósági rendszert alakítanak ki. Ezeken a bíróságokon első fokon a közigazgatási törvényszékek, míg másodfokon a Közigazgatási Felsőbíróság jár majd el.

A közigazgatási törvényszékek Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben kerülnek felállításra, míg a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergom lesz.

A Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a társadalombiztosítási, szociális ügyekben, a gyermekvédelmi ellátások ügyeiben és a közszféra munkajogi pereiben még változatlanul eljár 2019. december 31. napjáig.

A Somogy megyei ügyfeleknek 2020. január 1-től minden közigazgatási jogvitában a Pécsi Közigazgatási Törvényszékhez kell fordulniuk.

A versenyszféra munkajogát, vagyis a „klasszikus” munkajogi pereket első fokon továbbra is Kaposváron tárgyalják majd.

Kaposvár, 2019. január 30.

                                                                   Kaposvári Törvényszék Sajtóosztálya